Varstvo osebnih podatkov

Varstvo osebnih podatkov v spletni trgovini www.navtikaceneje.si

Upravljavec osebnih podatkov na strani je podjetje Genlog d.o.o., Ulica 9. september 45, 5290 Šempeter.

Pravna podlaga
Ponudnik preko spletne strani www.navtikaceneje.si. zbira osebne podatke in jih obdeluje v skladu z veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov.

Opredelitev pojmov 
»osebni podatki« pomeni katero koli informacijo v zvezi z določenim ali določljivim posameznikom (v nadaljnjem besedilu: posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki); določljiv posameznik je tisti, ki ga je mogoče neposredno ali posredno določiti, zlasti z navedbo identifikatorja, kot je ime, identifikacijska številka, podatki o lokaciji, spletni identifikator, ali z navedbo enega ali več dejavnikov, ki so značilni za fizično, fiziološko, genetsko, duševno, gospodarsko, kulturno ali družbeno identiteto tega posameznika.

»obdelava« pomeni vsako dejanje ali niz dejanj, ki se izvaja v zvezi z osebnimi podatki ali nizi osebnih podatkov z avtomatiziranimi sredstvi ali brez njih, kot je zbiranje, beleženje, urejanje, strukturiranje, shranjevanje, prilagajanje ali spreminjanje, priklic, vpogled, uporaba, razkritje s posredovanjem, razširjanje ali drugačno omogočanje dostopa, prilagajanje ali kombiniranje, omejevanje, izbris ali uničenje.

Naša politika glede varovanja osebnih podatkov je naslednja:

- Podatkov o naših uporabnikih oziroma kupcih nikoli ne dajemo v najem, jih ne prodajamo in ne dovolimo, da bi jih obdelovala katerakoli tretja oseba, razen naših pogodbenih obdelovalcev osebnih podatkov.
- Osebne podatke stranke ali/in kupci oddajo podjetju prostovoljno.
Zbiramo in obdelujemo samo osebne podatke, ki so nujno potrebni za izvedbo storitve, obveščanja in se izogiba pretiranemu zbiranju osebnih podatkov.
- Pogodbenim obdelovalcem omogočamo obdelavo osebnih podatkov samo pod pogojem, da imajo zadostno raven varstva osebnih podatkov kot je določena z veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov, in le v obsegu, v katerem bi bilo to potrebno zaradi posameznega razloga za posredovanje.
- Osebne podatke hranimo samo dokler je to nujno potrebno za izpolnjevanje namena, zaradi katerega so bili osebni podatki zbrani oziroma do preklica privolitve uporabnika oziroma kupca.
- Uporabljamo organizacijske, tehnične in druge ustrezne postopke in ukrepe, da se prepreči nepooblaščeno uničenje podatkov, njihova sprememba ali izguba ter nepooblaščena obdelava.
- Pridržujemo si pravico do razkritja osebnih podatkov državnim organom ali nosilcem javnih pooblastil v primerih, ko dolžnost razkritja izhaja iz prisilnih predpisov.
- Osebnih podatkov strank ali/in kupca podjetje ne bo javno izpostavil brez njihovega soglasja.
- Zavezujemo se k trajnemu varstvu vseh osebnih podatkov naših uporabnikov oziroma kupcev.
- Osebne podatke obdelujemo samo za to pooblaščene osebe ponudnika in pooblaščene osebe naših pogodbenih obdelovalcev. Pravila o varstvu osebnih podatkov spreminjamo in dopolnjujemo v skladu s spremembami zakonodaje s področja varstva osebnih podatkov.

Obveznosti uporabnika oziroma kupca pri vnosu osebnih podatkov
Z vnosom osebnih podatkov preko spletne strani www.navtikaceneje.si uporabnik oziroma kupec potrjuje, da je starejši od 15 let. Uporabnik oziroma kupec odgovarja za točnost vseh vnesenih osebnih podatkov.

Zbiranje osebnih podatkov in način privolitve za njihovo obdelavo
Ponudnik zbira osebne podatke preko varne povezave (SSL) in jih s kriptiranjem ščiti med njihovim prenosom preko spleta. Ponudnik zbira in obdeluje osebne podatke izključno na osnovi privolitve posameznika.
V primeru kontaktiranja ponudnika preko kontaktnega obrazca ali obrazca za pridobivanje dodatnih informacij o izdelkih se vneseni osebni podatki uporabnika uporabijo izključno za pošiljanje odgovora na zastavljeno vprašanje oziroma povpraševanje preko elektronskega sporočila v e-poštni predal ponudnika in uporabnik svojo privolitev izrazi s pritiskom na gumb za pošiljanje.
V primeru naročanja na novice uporabnik svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov iz obrazca in strinjanje z določili »varstva osebnih podatkov« izrazi s pritiskom na gumb za naročilo na novice. Na vseh ostalih obrazcih, ki vključujejo tudi osebne podatke, so privolitve navedene kot izbirna polja in uporabnik oziroma stranka svojo privolitev izrazi z označitvijo privolitve. Izražena privolitev se upošteva ob potrditvi obrazca.

Namen obdelave zbranih osebnih podatkov
Ponudnik bo osebne podatke uporabil izključno za namen, za katerega so bili zbrani in za katerega ima privolitev posameznika.  Osebne podatke strank spletne trgovine bomo uporabili izključno za potrebe vodenje njihovih uporabniških računov (pošiljanje obvestil po e-pošti ob vsaki spremembi statusa uporabniškega računa) in izpolnjevanje njihovih naročil (pošiljanje obvestil po e-pošti ob vsaki spremembi statusa naročila, npr. ob oddaji naročila, ob prejetem plačilu, ob odpošiljanju blaga…; dostava, pošiljanje računa, pošiljanja ponudb, izpolnjevanje reklamacij, uveljavljanje garancije, ipd. povezano z naročilom).  Osebne podatke strank, ki so privolile v prejemanje obvestil o naših novostih in ponudbah, bomo uporabili izključno za obveščanje po elektronski pošti o novostih in ponudbah za izbrano področje. V povprečju bodo stranke prejele največ tri oglasna sporočila mesečno.
Osebne podatke strank, ki nam na spletni strani preko kontaktnega obrazca ali obrazca za pridobivanje dodatnih informacij o izdelkih oddajo sporočilo oziroma vprašanje, bomo uporabili izključno za odgovor na njihovo sporočilo ali vprašanje.

Hramba osebnih podatkov
Osebne podatke hranimo samo dokler je to nujno potrebno za izpolnjevanje namena, zaradi katerega so bili osebni podatki zbrani oziroma do preklica privolitve uporabnika ali kupca. Podatki registriranih kupcev se v spletni trgovini hranijo do izbrisa s strani uporabnika oziroma 5 let od zadnje uporabe profila.

Postopek uveljavljanja pravic posameznika
Za vse informacije o obdelavi osebnih podatkov oziroma vaših pravicah kot posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki (pravica do dostopa, popravka, izbrisa, omejitve obdelave, prenosljivosti in ugovora), lahko kontaktirate upravljavca osebnih podatkov Genlog d.o.o., Ulica 9. september 45, 5290 Šempeter, po pošti, elektronski pošti na navtikaceneje@siol.net ali na telefon +386 (0)5 393 02 08.  Registrirani uporabniki z uporabniškim računom na spletni strani lahko svoje osebne podatke spreminjajo v svojem profilu brez omejitev. Lahko jih tudi trajno izbrišete s klikom na "Trajni izbris profila", kar pomeni da bodo vsi vaši podatki iz spletne trgovine, vključno z zgodovino nakupov, trajno izbrisani in jih ne bo več možno obnoviti.  Upravljavec bo na vašo zahtevo, s katero uveljavljate svoje pravice v zvezi z osebnimi podatki, odgovoril brez nepotrebnega odlašanja in najpozneje v enem mesecu od prejema zahteve. Za potrebe zanesljive identifikacije v primeru uveljavljanja pravic v zvezi z osebnimi podatki lahko od vas upravljavec zahteva dodatne podatke, ukrepanje pa lahko zavrne le v primeru, da dokaže, da vas ne more zanesljivo identificirati.

Odjava od obveščanja
Od prejemanja obvestil po elektronski pošti se lahko odjavite kadarkoli, in sicer tako, da v prejetem elektronskem sporočilu kliknete na povezavo za odjavo ali pa nam svoje želje sporočite pisno na naslov ali e-naslov podjetja. Registrirani uporabniki se od prejemanja obvestil lahko odjavite tudi v svojem uporabniškem profilu tako, da odznačite polje za prejemanje obvestil in spremembo potrdite s pritiskom na gumb »Potrdi«.

Pravica do pritožbe
 Če menite, da naša obdelava osebnih podatkov krši veljavno zakonodajo s področja varstva osebnih podatkov, imate pravico podati pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu, na naslov: Informacijski pooblaščenec, Zaloška cesta 59, 1000 Ljubljana, Slovenija; tel: +386 1 230 97 30, e-pošta: gp.ip@ip-rs.si.

Vključevanje storitev in vsebin tretjih oseb
V spletni ponudbi se lahko zgodi, da je vključena vsebina tretjih oseb, kot so videoposnetki iz YouTuba, zemljevidi iz Google Zemljevidov, RSS vira ali grafike z drugih spletnih mest. To vedno pomeni, da ponudniki te vsebine (v nadaljnjem besedilu: ponudnik tretjih oseb) zaznajo naslov IP uporabnikov. Ker brez IP naslova, vsebine niso mogli poslati v brskalnik. Prizadevamo si uporabljati samo vsebino, katere ustrezni ponudniki uporabljajo naslov IP le za dostavo vsebine. Vendar nima vpliva na to, če tretji ponudniki shranijo naslov IP, npr. za statistične namene.
Dodatne informacije: https://privacy.google.com/businesses/adsservices/

- Sledenje spletnemu mestu s storitvijo Google Analytics

Ta spletna stran uporablja funkcije storitve Google Analytics za spletno analitiko. Ponudnik je Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway Mountain View, CA 94043, ZDA.

Google Analytics uporablja tako imenovane »piškotke«. To so besedilne datoteke, ki so shranjene v računalniku in omogočajo analizo uporabe spletne strani. Podatki, ki jih piškotek pridobi o vaši uporabi te spletne strani, se običajno prenašajo na Googlov strežnik v ZDA in tam shranijo.

Če pa je na tej spletni strani aktivirana anonimizacija IP-ja, bo vaš IP naslov vnaprej skrajšal v državah članicah Evropske unije ali drugih pogodbenih straneh Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru. Samo v izjemnih primerih bo celotni naslov IP poslan na Googlov strežnik v ZDA in tam skrajšan. Google bo v imenu operaterja te spletne strani uporabil te podatke za oceno vaše uporabe spletnega mesta, za zbiranje poročil o dejavnostih spletnega mesta in za posredovanje drugih storitev, povezanih z dejavnostmi spletnega mesta in uporabo interneta. Naslov IP, ki ga zagotovi Google Analytics kot del storitve Google Analytics, se ne bo združil z drugimi Googlovimi podatki.

Shranjevanje piškotkov lahko preprečite z ustrezno nastavitvijo vaše programske opreme brskalnika; vendar upoštevajte, da če to storite, morda ne boste mogli uporabljati vseh funkcij te spletne strani v najkrajšem možnem obsegu. Poleg tega lahko Google preprečite zbiranje podatkov, ki jih ustvari piškotek, in so povezani z vašo uporabo spletnega mesta (vključno z vašim naslovom IP), kot tudi obdelavo teh podatkov s strani Googla, tako da prenesete vtičnik za brskalnik, ki je na voljo pod naslednjo povezavo in namestite: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=sl

Zbiranje lahko preprečite s storitvijo Google Analytics s klikom na naslednjo povezavo. Piškotki za onemogočanje bodo nastavljeni tako, da bodo vaši podatki zbrani pri prihodnjih obiskih te strani: onemogočite Google Analytics. Dodatne informacije: https://privacy.google.com/businesses/adsservices/

- Plugi za socialne medije

Ta ponudba uporablja socialne vtičnike (socialne mreže facebook.com), ki jih upravlja Facebook Inc., 1601 S. California Ave, Palo Alto, CA 94304, ZDA ("Facebook"). Plugi so prepoznavni po enem od logotipov Facebook-a (beli "f" na modri ploščici ali "palec gor" znak) ali so označeni z dodatkom "Facebook Social Plugin". Seznam in videz Facebook Social Plugins si lahko ogledate tukaj: https://developers.facebook.com/docs/plugins/ .

Ta stran uporablja možnost aktiviranja vstavljenih vtičnikov pred obdelavo teh podatkov uporabnika. V ta namen se morajo "gumba z dvema tipkama" aktivirati ločeno. Če ti gumbi niso aktivirani, ponudnik ne prenaša podatkov na »Facebook«.

Ko uporabnik pokliče spletno stran te ponudbe, ki vsebuje tak vtičnik, njegov brskalnik vzpostavlja neposredno povezavo s strežniki Facebook. Vsebino vtičnika pošlje Facebook neposredno v vaš brskalnik in ga vključi v spletno mesto. Ponudnik zato ne vpliva na količino podatkov, ki jih Facebook zbira s pomočjo tega vtičnika, in zato uporabnike obvešča glede na njihovo raven znanja.

Z vključitvijo vtičnikov Facebook prejme informacije, do katerih je uporabnik dostopal do ustrezne strani ponudbe. Če je uporabnik prijavljen na Facebook, lahko Facebook določi obisk svojega računa Facebook. Če uporabniki med seboj sodelujejo z vtičniki, na primer pritisnite gumb »Všeč mi je« ali pustite komentar, se ustrezni podatki posredujejo iz brskalnika neposredno na Facebook in tam shranijo. Če uporabnik ni član Facebook-a, še vedno obstaja možnost, da bo Facebook odkril in shranil svoj IP naslov. Po podatkih družbe Facebook je v Nemčiji shranjen le anonimni naslov IP. Namen in obseg zbiranja podatkov ter nadaljnje obdelave in uporabe podatkov s strani Facebooka ter s tem povezanih pravic in nastavitev možnosti za zaščito zasebnosti uporabnikov najdete v pravilniku o zasebnosti Facebook: https://www.facebook.com/about/privacy/ ,

Če je uporabnik Facebook član in ne želi Facebook zbrati podatke o njem prek te ponudbe in ga povezati s svojimi podatki o članih, shranjenih na Facebooku, se mora pred odhodom na spletno mesto odjaviti iz Facebooka. Prav tako je mogoče blokirati Facebook socialne vtičnike z dodatki za vaš brskalnik, na primer z »Facebook Blocker«.