Kaj moramo še postoriti na plovilu?

11.10.2020

Navtična sezona je skoraj za nami in prihajajoči jesenski, zimski dnevi bodo naša plovila spet dali na preizkušnjo vremenskih vplivov. Verjamem in vem, da vas je do zdaj že večina postorila nujno potrebna opravila in ste barko pripravili na „zimsko mirovanje“.

Vstopili smo že v jesen in zima katera že počasi trka na vrata zahtevata od nas, da naša plovila ustrezno pripravimo z ustrezno konzervacijo kot redno kontrolo priveza, vrvi in črpalk.

Letošnjo sezono je za marsikaterega že zaznamoval vsem poznan virus z katerim se srečujemo in ravno letos apeliramo na vas, da čimbolj skrbno pripravite plovilo na obdobje ko mogoče ne boste mogli, morda smeli dostopat do nje vsakokrat kot bi si želeli.

Zelo pomembno je da dobro ponovno preverite privez, vrvi in morebiti dodatno privežete barko z varnostnimi vrvi katere naj bodo služile le kot dodatna varnost v kolikor bi se pojavila težava z primarnimi priveznimi vrvi.

Za vse lastnike plovil na boji je to še bolj izrednega pomena ker so taki privezi še bolj podvrženi nepriliki vremenskih vplivov.

Poskrbite, da bodo vsa pokrivala, cerade, jadra in zaščite ponjave primerno pritrjene, zapete in po potrebi dodatno povezane, da bodo lahko uspešno kljubovale zimski burji katero vsi lastniki plovil dobro poznamo in vemo kako nas lahko preseneti v kolikor se nanjo ne dobro pripravimo. V kolikor menite, da je potrebno lahko vaša platna dodatno tudi impregnirate in zadrge ustrezno posprejate.

Svetujemo vam, da skrbno preverite delovanje kalužnih črpalk sploh tistih avtomatskih katere služijo, da odvajajo nepotrebno in nezaželeno vodo katera zaide v kalužo in posledično dela škodo na motorju, inštalacijah, oblazinjenju, lesu, …

Veliko vas že ima fotovoltaiko na vašem plovilu katera skrbi, da so akumulatorji vedno polni ko se vračate na vaše plovilo. Naj bodo paneli lepo očiščeni, preverite električne spoje, da so skonzervirani in dobro zaprti. Zelo dobro je, da preverite stanje vaših akumulatorjev vsaj tisti kateri nimate akumulatorjev brez vzdrževanja in ustrezno konzervirate elektroinštalacijo katera je zraku dostopna.

Motor je vsekakor zgodba zase. Redno vzdrževan, podmazan, zaščiten in vzdrževan motor vam bo zvesto služil in ker večina vas to dobro pozna ne bi trenutno izgubljal veliko besed okrog te teme.

V kolikor imate poznanca kateri lahko pride na občasno kotrolo plovila ga lepo prosite, če to lahko postori za vas. Verjemite, da mu boste kasneje zelo hvaležni. Sami smo asistirali plovila v marinah ko vas večina ni upala na njih zaradi omejitvenih ukrepov naše in sosednjih držav in smo po večini naleteli na zgoraj navedene težave.

Ker želimo, da vas vaše morske lepotice pričakajo v najboljši kondiciji v naslednji pomladi razmislite o zgoraj napisanem in vprašajte se „kaj lahko še postorim?“. Navdušenci ribolova kateri tudi čez celo leto zahajate na morje imejte v mislih, da vsakokrat ko se vračate v privez pripravite tako barko. Nimate nobenega zagotovila, da boste lahko naslednji teden nemoteno prišli nanjo. Vemo, da vas je to že večina postorila a če bo samo ena barka zaradi teh priporočil v boljši kondiciji pričakala naslednjo pomlad je cilj dosežen. Ker je preventiva boljša kot kurativa je vredno pregledat po olovilu za kakšno dodatno vrv, delujočo črpalko in …

V kolikor boste kaj potrebovali pa smo vam seveda na razpolago z pestro izbiro izdelkov na naši spletni strani kateri vam bodo olajšali to delo.

V kratkem lahko pričakujete AKCIJE na ELEKTRONIKI tako, da redno spremljajte našo akcijsko ponudbo.

Vsem, ki ste udeleženi na BARKOLANI in seveda tudi ostalim, želimo čim boljšo regato in končni uspeh.

Ostanite zdravi in l.p. do naslednjič.